Всичко около футбола

Футболът като вид игра и спортно занимание се появява в Англия през далечната 1863 г. В родината му Асоциация на футбола установява правилата на играта, които и до днес се спазват от множество практикуващи го по целия свят. Това обаче разказва историята на съвременният футбол, които се играе от над 200 страни по цял свят.

Футболът е наричан още с английското му – football, което е съчетание на „крак“ и „топка“. Той е отборна игра, в която участват 11 играчи на отбор, а за най-важно в него е ритането на топка със симетрични размери.

Древната история на футбола разказва за откриването му още преди хилядолетия. Страни като Елада, Рим и Китай произвели и променяли към все по-добри условия и правила този спорт.

Като изпълнение на играта, футболът се играе на поле с големи размери и правоъгълна форма. Теренът задължително е покрит от изкуствена или естествена тревесна площ, а в същността на играта са включени отбелязвания на голове в противниковата врата. Мачът е времетраенето на една игра и той се състои от 45 мин. Полувреме. Общо полувремената са две с кратка почивка. Когато се стигне до равен брой голове, в края на двете полу времена и в зависимост от договорките между отборите се бият дузпи.

Днес футболът се е превърнал в най-популярната игра по цялата планета. За него се организират специални Световни първенства, в които десетки държави участват с националните си отбори.

Простите му правила, допринасят за разпространението и популяризирането му. Днес футболът предизвиква великолепни емоции и кара малки и големи, представители и на двата пола да са полудели по този спорт.

Наред с възможността всеки да следи професионален футбол по мачове и състезания, то много хора (предимно мъже) обичат да го практикуват любителски в свободното време. Не са малко и запалянковците, които правят големи залози по мачове, в които участват любимите им отбори или футболисти, а това винаги е споходено и с чудесни печалби.