7 интересни факти около футбола

Най-великата игра на света ни предлага сюблимни моменти, за които всеки запалянко и почитател е добре да се информира. Някой от най-драматичните, куриозни и паметни моменти, подбрахме да представим в настоящата тема:

Всички сме чували култовата реплика „Оле-оле-оле”, но едва ли всички знаем от къде произхожда тя – от Испания и се е ползвала във фламенко, в 8 век.
Популярният певец Хулио Иглесиас на млади години е бивш вратар във футболен отбор на Мадрид „Реал”. Краят на кариерата му с футбол била сложена на 20 години, когато певеца претърпява автомобилна катастрофа. Три години остава полу парализиран, а след като излиза от болницата се насочва към музиката.
В Бразилия по време на мач, вятърът довява група парашутисти на футболният стадиона. Един от падналите от небето парашутисти се вплел във вратата и противниковият отбор отбелязал гол. Реферът приел гола и оправдал взетото решение, че падането на нещо от небето е добър показател, какво трябва да се случи на игрището.

Шест страни по света не играят футбол, защото в тях той е забранен със закон. В други държави има изисквания около терените да има църкви на определени мили. Всички тези изисквания са индивидуални за страната, в която важат правилата.
Годишно поради местни, национални или световни първенства по футбол по света стават най-много набези от фенове. Страната на футбола Англия дава средно по 40 милиона лири за нанесени имуществени вреди и вандалски набези, но въпреки това не се отрича от така любимия си спорт.
През 1969 г. на 3.03, във Великобритания е проведен най-вандалският и груб футболен мач, а отборите се казвали „Хау-ли” и „Токхемския младежки клуб”. По време на него съдията бил принуден да даде 22 червени картона на всички играчи и да прекрати играта за спечелване на футболна местна купа.
За най-дълъг мач се смята един, който бил игран в продължение на 65 ч. и 1 мин. Футболната игра е изиграна от отборите на „Калинаферси”, годината била 1981 г.